Deputații europeni propun o schemă pentru servicii de sănătate mai sigure

antibiotice

antibioticeRezoluția votată marți (19 mai) propune măsuri de îmbunătățire a siguranței pacienților, inclusiv prin combaterea rezistenței tot mai mari la antibioticele umane și veterinare, utilizând tratamentele disponibile în mod mai responsabil și promovând inovația.

Deputații au subliniat că 8-12% din pacienții din spitalele UE suferă de efecte adverse, cum ar fi infecțiile asociate asistenței medicale, care duc la 37 000 de decese pe an și reprezintă o povară grea pe bugetele limitate ale serviciilor de sănătate.

Măsurile de austeritate nu pot fi impuse într-un mod care să afecteze siguranța pacienților, personalului sau experților din spitale”, a spus raportorul Piernicola Pedicini (EFDD, IT), ale cărui recomandări au fost votate cu 637 voturi la 32 cu 10 abțineri. ”În fiecare an, 25 000 de cetățeni mor în Europa din cauza rezistenței tot mai mari la antimicrobialele existente. De aceea trebuie să stimulăm cercetarea pentru a obține noi substanțe. În sectorul veterinar, ar trebui prevenite vânzările online de antimicrobiale și utilizarea lor profilactică”, a mai declarat deputatul european.

Bugetele limitate de sănătate pot afecta pacienții

Deputații au subliniat că actuala criză economică a dus la o mai mare presiune pe bugetele naționale de sănătate, ceea ce a afectat siguranța pacienților. Ei cer statelor membre să se asigure că siguranța pacienților nu este afectată de măsurile de austeritate și că finanțarea sistemelor de sănătate publică va rămâne adecvată.

Antibioticele umane: diagnosticul înainte de prescripție

Printre măsurile propuse pentru a asigura o utilizare mai responsabilă a antibioticelor se numără:

  • Interzicerea strictă a utilizării lor fără prescripție
  • Necesitatea unui diagnostic microbiologic înainte de prescripție
  • Implementarea unor practici de piață care să prevină conflictele de interese între producătorii de antibiotice și cei care le prescriu, precum și
  • Îmbunătățirea informațiilor privind monitorizarea consumului și rezistenței antimicrobiale și a controlului infecțiilor

Deputații cer companiilor farmaceutice să investească în dezvoltarea unor noi agenți antimicrobiali, iar Comisiei să aibă în vedere un cadru legislativ care să încurajeze dezvoltarea unor noi medicamente antibiotice.

Antibioticele veterinare: restricționarea utilizării preventive

Deputații susțin, de asemenea, utilizarea responsabilă a utilizării antimicrobialelor în medicina veterinară, inclusiv a nutrețului care conține medicamente, subliniind că ele ar trebui folosite doar pentru tratament după confirmarea unui diagnostic veterinar. Două propuneri legislative pe această temă sunt în prezent discutate în Parlamentul European.

Utilizarea antibioticelor veterinare ar trebui să fie restricționată în mod gradual doar în situații terapeutice, prin eliminarea treptată a utilizării lor în scopuri profilactice. Utilizarea procedurii de metaphylaxis, adică medicația în masă a animalelor pentru a le vindeca pe cele bolnave și a preveni infectarea celor sănătoase, ar trebui, de asemenea, limitată la minimum, mai spun deputații.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.