Filme de Oscar și masterclass Cristian Tudor Popescu la Cinepolitica

După o gală de deschidere cu sala arhiplină marți, 8 aprilie, la Cinema Studio, cea de-a treia ediție a Festivalului Internaţional de Film Cinepolitica continuă joi și vineri, cu o selecție de filme propuse la Oscar, un masterclass susținut de Cristian Tudor Popescu și câteva povești puternice în Panorama.

Photo credits: Anda Floriana StancescuFestivalul a fost deschis de realizatorul TV Cătălin Ștefănescu și directorul Cinepolitica, Moscu Copel.

Serge Avedikian, premiat cu Palme d’Or pentru Chienne d’histoire și protagonist în Paradjanov, a vorbit despre cenzura ideologică și cenzura economică în cinema miercuri, la Cinema Union, iar joi seară, de la 20.00, la Cinema Studio, spectatorii îl pot întâlni la proiecția unuia dintre cele mai așteptate filme din Competiție, Paradjanov.

Deschidere Cinepolitica_foto Alexandra PandreaAlături de co-regizoarea Olena Fetisova și producătorul Volodimir Kozyr, actorul și regizorul francez de origine armeană va vorbi despre legendarul cineast Sergei Paradjanov și despre producția filmului propus de Ucraina la Oscarul pentru film străin, anul acesta.

Mult-așteptată este și reîntâlnirea cu scriitorul și filmologul Cristian Tudor Popescu vineri, 11 aprilie, de la 21.00, la Cinema Elvira Popescu. Acesta va susține un masterclass despre „Putere și adevăr în cinematografia românească”, subiect pe care l-a aprofundat în cartea „Filmul surd în România mută”.

Cinepolitica_deschidere_foto Sebestyen MihaiVineri, 11 aprilie, la Cinema Studio, de neratat sunt două filme propuse la Oscar de țările lor, multi-premiate în festivaluri și incluse în competiția Cinepolitica: de la ora 18.00, Zgomot în cartier / O Som ao Redor / Neighbouring Sounds (Brazilia, regia: Kleber Mendonça Filho), o bijuterie de film despre schimbările sociale din noua Brazilie, iar de la 20.00, Îngerul morţii / Wakolda / The German Doctor (Argentina, regia: Lucía Puenzo), despre o familie care descoperă, în anii 60, că temutul doctor Josef Mengele, notoriu pentru experimentele sale în lagăr, le este vecin.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.