Gimnastică artistică: Octavian Bellu speră să vadă România pe podium și la Jocurile Olimpice de la Rio

belu Octavian Bellu, fostul antrenor al lotului național de gimnastică feminină, și-a exprimat marți speranța că va vedea echipa României pe podium și la Jocurile Olimpice de la Rio, din anul 2016.

“De zece ediții, România s-a aflat pe podium la Jocurile Olimpice. Trebuie stat aproape de aceste fetițe din toate punctele de vedere și eu cred că perspectiva Jocurilor Olimpice este dătătoare de speranțe. Într-adevăr, te lupți cu niște coloși, dar niște coloși care au și zile mai bune și zile mai puțin bune. Sunt și ei oameni și pot avea și ei dificultăți”, a declarat Bellu, la sediul Ministerului Tineretului și Sportului, unde componentele lotului feminin care a participat la Campionatele Mondiale de gimnastică artistică de la Nanning (China) au fost premiate de ministrul Gabriela Szabo. România a obținut două medalii de argint la Naning, prin Larisa Iordache, la individual compus și sol.

Referindu-se la valoarea lotului actual, Octavian Bellu consideră că acesta ar mai avea nevoie de cel puțin o gimnastă de o valoare apropiată de cea a Larisei Iordache. “Deocamdată o avem pe Larisa și un grup de fete care încearcă să facă performanță. Larisa trebuie, în primul rând, să fie sănătoasă în acest an și jumătate care a mai rămas până la JO 2016 și să crească acolo unde mai este nevoie. Însă, trebuie să avem cel puțin două vârfuri”, a explicat reputatul antrenor. Acesta a adăugat că o posibilă variantă ar fi Diana Bulimar, gimnastă aflată însă în recuperare după a treia operație la genunchi: “Bulimar ar fi o variantă, poate crește din punct de vedere valoric măcar până la valoarea pe care o avea înainte de accidentare, dar în momentul în care vii după trei operații la același genunchi trebuie să lucrezi cu foarte mare atenție, trebuie să ai niște priorități, să vezi pe ce aparate poți lucra cu ea”.

Octavian Bellu, care și-a anunțat luna trecută retragerea, împreună cu Mariana Bitang, de la conducerea lotului național de gimnastică, a precizat că în prezent caută o soluție, împreună cu conducerea federației, pentru a sprijini în continuare echipa, însă, dintr-o altă postură. “Deocamdată discutăm cu federația pentru a vedea cum putem sprijini această echipă dintr-o postură pe care încă o căutăm. Este nevoie de sprijin. Eu zic că s-a terminat cu bine acest Campionat Mondial, dar mai sunt încă multe lucruri de făcut, cred că avem perspectiva unei participări onorabile la Jocurile Olimpice”.

Începând cu ediția de la Montreal 1976 și “explozia” Nadiei Comăneci, echipa feminină de gimnastică a României a fost prezentă pe podium la toate edițiile Jocurilor Olimpice de vară. La ultimele două ediții, Beijing (2008) și Londra (2012), gimnastele din țara noastră au urcat pe treapta a treia a podiumului, după ce în 2004, la Atena, au cucerit medaliile de aur.

AGERPERS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.