Primul grup împotriva hărțuirii stradale se lansează în România

Primul grup dedicat eliminării hărțuirii stradale, o formă de violență sexuală în spațiul public, se lansează în București sâmbătă, 5 iunie, sub numele Hollaback! („Ripostează!”).

Hollaback RomaniaLansarea va avea loc în cadrul festivalului „Femei pe Mătăsari”. Misiunea grupului vizează inițierea unor acțiuni de conștientizare publică a efectelor hărțuirii femeilor pe stradă și dezvoltarea unor strategii pentru a asigura accesul egal al tuturor în spațiile publice.

Grupul face parte din cadrul unei mișcări internaționale inițiate în 2005 în Statele Unite ale Americii, care acum este prezentă în 92 de orașe din 32 de țări. Echipa Hollaback! România lucrează atât pe teren, organizând evenimente în comunitate, cât și online, unde colecționează și publică mărturii despre hărțuirea stradală pe blogul http://romania.ihollaback.org/.

“Deschiderea Hollaback! în România va ajuta membrii comunității noastre să se simtă mai în siguranță în spațiul public fără a fi ținta comentariilor sau acțiunilor sexiste, homofobe sau jignitoare – un drept care i se cuvine oricui, fie femei sau bărbați. Este timpul să punem capăt ideii că hărțuirea stradală este doar un termen ‘exagerat’,” a declarat unul dintre liderii Hollaback! România, Lavinia Dieac.

“În România, hărțuirea în spațiul public trece adesea drept compliment sau se ignoră pentru a evita neplăcerile cauzate. Cazurile mai grave, care implică și forme de violență fizică, trec adesea neraportate la Poliție, agresorii continuând astfel să afecteze tot mai multe persoane. Vrem ca toată lumea să știe că hărțuirea – verbală sau fizică – nu este niciodată acceptabilă, că suntem o comunitate puternică și că împreună avem puterea de a o elimina dacă vorbim despre ceea ce ni se întâmplă, fără rușine sau culpabilitate,” a mai spus Dieac.

84% dintre femeile din lume au fost hărțuite în spațiul public înainte de a împlini 17 ani, se dezvăluie într-un studiu internațional publicat de către Universitatea Cornell și Hollaback! în mai 2015. În București, 84% dintre femei nu se simt în siguranță pe stradă atunci când se află singure noaptea, iar 45% nu se simt niciodată în siguranță pe străzile din capitală, potrivit unui studiu Gallup din 2003. Mai mult, 69% dintre femei au fost martore la acte de violență fizică sau sexuală, iar 80% au mărturisit că nu au avut nicio reacție împotriva agresorului.

“Filialele noastre sunt conduse de unii dintre cei mai dinamici și creativi activiști care își dedică energia pentru a atrage atenția și a lua atitudine cu privire la problema hărțuirii stradale în comunitățile lor. Cu lansarea fiecărei noi filiale, transmitem mai departe mesajul că hărțuirea stradală este o problemă pe care o putem elimina împreună,” a declarat Directorul Adjunct al Hollaback!, Debjani Roy.

Pe lângă Hollaback! România, 14 alte sedii locale s-au lansat în acest trimestru, printre care Hollaback! Amsterdam (Olanda), Hollaback! Barcelona (Spania), Hollaback! Serbia, Hollaback! Sao Paulo (Brazilia), Hollaback! Lahore (Pakistan), Hollaback! Panama City (Panama), Hollaback! Sydney (Australia) și Hollaback! York (Marea Britanie).

Despre Hollaback! România

Hollaback! România este o filială a grupării internaționale Hollaback!. Numele provine de la o expresie urbană folosită în S.U.A., care desemnează o ripostă sau o reacție promptă la un atac, fie că aceasta este o plângere legală sau o confesiune către un prieten sau către părinți. Echipa Hollaback! România lucrează atât pe teren, cât și online, unde colecționează și publică mărturii despre hărțuirea stradală pe blogul romania.ihollaback.org.

Despre Hollaback!

Hollaback! (www.ihollaback.org) este o mișcare care și-a propus să elimine hărțuirea stradală, fiind condusă de o rețea de activiști locali din întreaga lume. Lucrăm împreună pentru a înțelege mai bine hărțuirea stradală, pentru a provoca discuții publice și a dezvolta strategii inovatoare care să garanteze accesul egal în spațiile publice. Liderii Holaback! provin din medii la fel de diverse ca și experiențele de hărțuire prin care au trecut: 41% aparțin comunității LGBTQ (lesbian – gay – bisexual – transexual – queer ), 33% sunt persoane de culoare și 90% sunt femei. Majoritatea membrilor asociației sunt tineri sub 30 de ani.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.