Profitul reinvestit în echipamente noi va fi scutit de impozit de la 1 iulie 2014

Profitul investit în producția și/sau achiziția de echipamente tehnologice va fi scutit de impozit, între 1 iulie 2014 și 31 decembrie 2016 inclusiv, potrivit noilor reglementări ale Codului Fiscal, publicate în Monitorul Oficial în data de 23 mai 2014.

1Scutirea de impozit se va aplica profitului contabil brut cumulat de la începutul anului, în anul punerii în funcțiune a echipamentelor tehnologice, fiind calculată trimestrial sau anual, potrivit OUG nr. 19/2014. Cu toate acestea, valoarea fiscală a echipamentelor tehnologice respective se amortizează linear sau degresiv, neputându-se opta pentru amortizarea accelerată.

Andreea Ceauşescu, Managing Partner în cadrul Ceaușescu & Partners, expert contabil şi consultant fiscal, susţine că scutirea de impozitpeprofitulreinvestitvaavea un efect benefic asupramediului de afaceriiaraceastămăsuraadoptată de Guvern vine într-un moment delicat pentru companii.

Prevederiimportante- scutirea de impozitulpeprofitulreinvestitva diminua economia subterană
Specialiştiiamintesc de efectele descrise în preambulul Ordonanţei 19/23.04.2014 care prevede: diminuarea poverii fiscale din economie, prin reducerea sau scutirea integrala a impozitului pe profit; stimularea competitivităţii şi inovarii; creşterea locurilor de muncă şi îmbunătăţirea condiţiilor de muncă; îmbunătăţirea cashflow-ului agenţilor economici; îmbunătăţirea gradului de absorbţie al fondurilor europene.
Aceastămăsurăîşivaatinge, în parte, efectelescontate, la care putemadăugaşio creştere a veniturilor din altesurse bugetare (de exemplu TVA, contribuţii sociale), astfelbanii „negri” vor fi introduşiîncircuitul economic, iar un prim efectpozitivaraveaca rezultat diminuarea economiei subterane, cel puţin pe termen scurt.
Consultanţii în domeniul fiscal mai susţin şi că, de această facilitate se vor bucura doarafacerileaflateînfaza de creşteresaumaturitate, respectivcelegeneratoare de efectepe termen scurt (sub 1 an). În general, în perioada de investiţii/ dezvoltare, o afacere nu generează profit: „Măsuraar fi avutefectelescontateînintegralitate, dacăar fi fost aplicată pe o perioadă mai mare de 2.5 anişidacăaceastă facilitate ar fi fostacordată la nivelulprofituluireinvestitşi nu plafonat, înlimitaimpozituluipe profit datoratpentru perioada în care se face investiţia. Aici includem efectul de roll-over al unei asemenea facilităţi”, mai spune Andreea Ceauşescu.

ANTREPRENORII VOR INVESTI MAI MULT ÎN ECHIPAMENTE

Facilităţilesuntacordatepentruechipamentetehnologice – maşini, utililajeşiinstalaţii de lucru, adică pentru crearea de valoare adăugată, însă cu rezervele menţionate anterior. Specialiştii consideră că visul oricărui manager este să finanţezeinvestiţiipetermen lung din sursepetermenscurt -înacestcazagentul economic ar recupera într-un singur an fiscal investiţia făcută, în timp ce în mod normal, această investiţie, potrivit normelor în vigoare, putea fi recuperatăîntr-un interval cuprinsîntre 2 şi 36 ani, funcţie de duratanormală de funcţionare a echipamentelor.
Guvernanţii mizează mai mult pe creşterea gradului de absorbţie al fondurilor europene – perioada pentru care se acordă facilitatea este cuprinsă între 01.07.2014 şi 31.12.2016: “Din punctul nostru de vedere, prin măsura luată, încearcă, măcar în parte, să ajusteze ineficienţa cu care au gestionat aceste fonduri. Din punct de vedere fiscal, impactul global asupra bugetului de stat poate fi unulpozitiv:
– dacăanalizămsursa – impozit pe profit – efectul este aproape 0: impozitul primit ca facilitate pentru un agent economic este de fapt suportat, cel puţin in parte de agentul economic care furnizează echipamentele; facilitatea se acordă în limita impozitului pe profit datorat pentru perioada în care se realizează investiţia (a se vedea aici observaţia anterioară, referitoare la faza de viaţă în care se afla entitatea economică, dar şi termenulîn care aceastava produce efecte,
– La o analiză a sursei TVA – efectuleste 0 – vânzătorulcolectează/cumpăratorul deduce;
– La o analiză a sursei – contribuţiisociale – efectulpoate fi pozitiv – crearea de locuri de muncă, sursesuplimentare de venituriimpozabile”.declarăAndreeaCeauşescu, expert contabilşi consultant fiscal.
Statulîşiva „însuşi” decizia de investiţii a operatorului economic numai înlimitaprofituluibază de calculpentruimpozitulpe profit..: “Facilitatea se acordă pentru profitul brut/rezultatul contabil reinvestit. Limitarea sau plafonarea a fost introdusă ca urmare a faptului că, impozitul pe profit se determină prin aplicarea procentului de 16% asupra rezultatului fiscal şi nu asupra rezultatului contabil. Astfel, profitul contabil brut sau rezultatul contabil se determină ca diferenţă între totalul veniturilor obţinute de entitate şi cheltuielile efectuate de acesta, inainte de impozitare, iar rezultatul fiscal se determină ca diferenţă între veniturile şi cheltuielile entităţii, la care se adaugă cheltuielile nedeductibile şi se scad veniturile neimpozabile”, este de părere Andreea Ceauşescu, Managing Partner al Ceaușescu & Partners.

Ceaușescu & Partners este o firma de contabilitate, audit financiar si consultanta. În 2013, C&P a fost numită de prestigioasa revistă Acquisition International, în cadrul M&A Awards, firma de contabilitate a anului și în cadrul Finance Awards, firma de audit a anului.
În anul 2010 CEAUSESCU&PARTNERS a devenit membru INPACT – International Network of Professional Accountants, o alianță de firme din peste 60 de țări de pe întregul mapamond, ce furnizează servicii de contabilitate și audit la cele mai înalte standarde de calitate.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.