CM 2014: Olanda, locul 3 la Cupa Mondială, după 3-0 cu Brazilia

OLA-BRA Olanda, fosta adversară a României în preliminarii, a încheiat Cupa Mondială de fotbal din Brazilia (12 iunie – 13 iulie) pe locul al treilea, după ce a învins cu scorul de 3-0 (2-0) echipa gazdă în finala mică, sâmbătă, pe ”Estadio Nacional Mane Garrincha” din Brasilia.

Robin van Persie (3 — penalty), Daley Blind (17) și Georginio Wijnaldum (90+1) au marcat golurile batavilor într-un meci a cărui soartă a fost determinată de erorile brigăzii de arbitri, atât la primele două goluri, cât și la alte faze importante (două penalty-uri neacordate Braziliei).

Meciul a început prost pentru Brazilia, o contră a lui Robben fiind oprită din postură de ultim apărător de Thiago Silva, la marginea careului, dar arbitrul algerian Haimoudi a acordat eronat penalty și doar cartonaș galben căpitanului Selecao, care merita eliminat. Van Persie a transformat lovitura de pedeapsă, 0-1 (3), și prefigura un nou dezastru, după 1-7 cu Germania în semifinale. A fost golul 100 încasat de Brazilia la Cupa Mondială.

Echipa gazdă a acuzat șocul și nu a reușit să se regăsească, astfel că Olanda și-a majorat avantajul în minutul 17, prin Daley Blind, care a trimis simplu în plasă o minge respinsă greșit de David Luiz, dar după o poziție de ofsaid nesemnalizată la atacul olandez: 0-2.

Brazilia a căutat să țină jocul în frâu, să construiască fără grabă, fără să se expună și și-a creat câteva ocazii, dar șutul lui Oscar a fost reținut de Cillessen (21), iar Paulinho și David Luiz (38) au trec pe lângă minge în fața porții, la o centrare foarte bună.

Până la pauză, ”portocala mecanică” a mai avut o oportunitate, dar Julio Cesar a fost la post la șutul fără preluare al lui van Persie (41).

Abia după un sfert de oră de la reluare s-a consemnat prima ocazie a echipei lui scolari, dar șutul lui Ramires (60), din 16 metri, s-a dus pe lângă poartă. David Luiz (63) nu a reușit să îi dea emoții lui Cillessen din lovitură liberă. Sud-americanii au cerut penalty în minutul 65, când Maicon a centrat în careu și mingea a lovit mâna lui Vlaar. Haimoudi și-a continuat recitalul și a mai refuzat un penalty echipei sud-americane, după un fault al lui Blind asupra lui Oscar (68), mijlocașul lui Chelsea primind ”galben” pentru simulare.

Olanda a rămas o echipă de contraatac, cu Robben hărțuind permanent apărarea selecționatei ”auriverde”. ”Portocala mecanică” l-a pierdut chiar înaintea meciului pe Wesley Sneijder, accidentat la încălzire, astfel că De Guzman a început ca titular.

Oranje a marcat și golul al treilea, prin Georginio Wijnaldum (90+1), după centrarea lui Janmaat, ducând scorul la un veritabil forfait: 0-3.

Brazilia a încheiat, astfel, Mondialul la fel de slab cum l-a început (cu un autogol al lui Marcelo). Olanda, finalista ediției 2010, a prins in extremis ultima treaptă a podiumului, deși nu a cunoscut înfrângerea la turneul din Brazilia, anunta Agerpres.

Brazilia — Olanda 0-3 (0-2)
Au marcat: Robin van Persie (3 — penalty), Daley Blind (17), Georginio Wijnaldum (90+1).
Brasilia, ”Estadio Nacional Mane Garrincha”
Cupa Mondială 2014 — meciul pentru locurile 3-4

Au evoluat echipele:
Brazilia: 12. Julio Cesar — 23. Maicon, 3. Thiago Silva (căpitan), 4. David Luiz, 14. Maxwell — 8. Paulinho (18. Hernanes, 57), 17. Luiz Gustavo (5. Fernandinho, 46) — 16. Ramires (7. Hulk, 73), 11. Oscar (7. Darryl Janmaat, 70), 19. Willian — 21. Jo. Selecționer: Luiz Felipe Scolari.
Rezerve neutilizate: 1. Jefferson, 22. Victor — 2. Dani Alves, 6. Marcelo, 9. Fred, 13. Dante, 15. Henrique, 20. Bernard.

Olanda: 1. Jasper Cillessen (22. Michel Vorm, 90+2) — 3. Stefan De Vrij, 2. Ron Vlaar, 4. Bruno Martins Indi — 15. Dirk Kuyt, 20. Georginio Wijnaldum, 16. Jordy Clasie (13. Joel Veltman, 90), 5. Daley Blind — 8. Jonathan De Guzman — 9. Robin van Persie (căpitan), 11. Arjen Robben. Selecționer: Louis van Gaal.
Rezerve neutilizate: 23. Tim Krul — 10. Wesley Sneijder, 12. Paul Verhaegh, 14. Terence Kongolo, 17. Jeremain Lens, 19. Klaas-Jan Huntelaar, 21. Memphis Depay.

Arbitru: Djamel Haimoudi (Algeria); arbitri asistenți: Redouane Achik (Maroc), Abdelhak Etchiali (Algeria); arbitru de rezervă: Yuichi Nishimura (Japonia)
Cartonașe galbene: Thiago Silva (2), Robben (9), De Guzman (36), Fernandinho (54), Oscar (68).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.