Native Instruments FM8 vs. Yamaha DX7

native_instruments_fm8_vs._yamaha_dx7.jpg

Argumente pro si contra FM8

 Primul lucru observat cand comparam FM8 cu DX7 este cat de radical au updatat interfata cei de la NI. Sintetizatoarele FM au fost dintotdeauna faimos de greu de programat, iar DX7 nu a fost o exceptie.  Manualul trebuia studiat in profunzime pentru a te putea obisnui cu algoritmii si modulatorii, dar marele obstacol era cursorul pentru introducerea datelor. Seria DX nu era deloc usor deutilizat.

FM8 pe de alta parte, ofera aceleasi optiuni de programare, dar prin intermediul unei abordari mai intuitive si grafice. Functii care erau complicate si greu de utilizat, care ocupau foarte mult timp pentru implementare, pe DX devin simplu de utilizat datorita interfetei FM8. Si ca sa faca totul mai usor, acesta vine cu aproape 1000 de presetari si poate importa patch-uri de pe seriie DX si TX de la Yamaha.

Per total, nu sunt diferente mari din punctual de vedere al calitatii sunetului intre DX7 si FM8. DX7 prezentand un mic scrasnit, cauzat probabil de conversia digital-analog din sintetizator, si ar putea fi replicat foarte usor folosind cateva plug-in-uri.

 

Castigatorul este…

 

FM8 este la fel de bine dotat ca DX7 si chiar castiga batalia din anumite aspecte. DX7 pur si simplu nu poate concura cu usurinta in utilizare a FM8, iar cand sunetul este atat de asemanator, nu exista motive pentru recomandarea variantei originale hardware in locul celei software. Asta, daca nu cumva esti un colectionar de sintetizatoare.

Modelul de sintetizare si functiile de editare sunt in esenta aceleasi, dar munca pe un monitor de calculator este mult mai usoara decat pe un LDC micut. Iar in creearea unor sounduri noi, caracteristicile aditionale ale FM8 ofera un mare avantaj.

Computerele sunt evident minunate cand vine vorba de sintetizatoare digitale, asa ca era de asteptat sa fie competitive din punct de vedere al calitatii sunetului chiar impotriva unui classic authentic ca DX7.
Abordarea software castiga per total cu usurinta.
 

http://youtu.be/3r6s9nxjCQI

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.