Omul care mânca lumea – un spectacol despre cotidianul sufocant și alienant

Omul care manca lumea - afis

Pe 31 octombrie și 1 noiembrie, orele 20.15, Teatrul de Artă București vă invită la premieră: Omul care mânca lumea – un spectacol ce reinterpretează, într-o cheie regizorală modernă, cotidianul absurd, în care emoții și relații sunt înghițite și alienate de mecanismul robotizant al sistemului meritocrației.

Omul care mânca lumea, după piesa omonimă a dramaturgului și regizorului german Nis-Momme Stockmann, este spectacolul care tratează cu cinism diferite aspecte ale societății contemporane, prin prisma presiunilor pe care aceasta le exercită asupra oamenilor și în care libertatea individului devine doar un concept cu limite sufocante.

Personajul principal, un bărbat de 35 de ani, angajat merituos într-o companie prosperă, obișnuit cu succesul, are de-a face, dintr-o dată, cu problemele tatălui său în vârstă, aflat într-o stare progresivă de degradare psihică și fizică. Încetul cu încetul, lucrurile îi scapă de sub control. Este concediat, se desparte de soția și copiii săi, se îndepărtează de prieteni și nu mai este capabil să facă distincția între responsabilitățile pe care le are și nedreptățile pe care le îndură.

Tânărul autor Nis-Momme Stockmann reușește să creeze un personaj unic și peren și să răspundă unor aspecte precum îmbătrânirea, dependența și dificultățile condiției de tată, soț și prieten – o poveste tulburătoare și un spectacol emoționant despre capitulare, într-o lume a profitului.

În 2009, piesa Omul care mânca lumea a fost aleasă ca fiind una dintre cele mai bune piese din Europa, de către European Theater Convention, iar un an mai târziu, Nis-Momme Stockmann a fost numit tânărul dramaturg al anului, în cadrul Theater Heute critics’ survey.

Punerea în scenă de la București, semnată de la fel de tânărul regizor Alexandru Mâzgăreanu, pe o traducere de Ciprian Marinescu, este un spectacol emoționant, “ca o pereche de palme pe care o mână nevăzută ți le dă” (evantaiulmemoriei.ro).
În distribuție: Șerban Gomoi – Fiul, Romeo Pop – Tatăl, Antoaneta Cojocaru/Sorina Ștefănescu – Lisa, Liviu Chițu – Filip, Alexandru Călin – Ulf.
Muzica originală este semnată de Alexandru Suciu.
Foto și grafică: Romeo Boicu.

Spectacolul Omul care mânca lumea este realizat de Asociația OPERA PRIMA în parteneriat cu FUNDAȚIA DIGNITAS, cu sprijinul ArCuB – prin programul de finanțare “Ești București” –, al PMB și al Teatrului de Artă București.

Rezervări și bilete: 0737 904 932 | rezervari@teatruldearta.ro | sau în rețeaua Eventim.

Teatrul de Artă București (TAB) este o companie de teatru, un proiect independent și curajos, născut în aprilie 2010, din iniţiativa şi determinarea creatoare a unui tânăr actor, alături de actori talentaţi, susţinută de alţi artişti şi personalităţi cu renume, toţi însufleţiţi de pasiunea pentru artă, oameni şi comunitate.

Încă de la început, Teatrul de Artă București a fost invitat să participe cu producţiile sale la diverse festivaluri de teatru: FEST-CO, Festivalul Național de Teatru, Festivalul Național de Teatru Independent, Undercloud – Festivalul de Teatru Independent de Orice.

Numai la începutul acestei stagiuni (2015 – 2016), Teatrul de Artă București a participat cu producții proprii la 3 festivaluri de teatru independent: Maratonul Teatrului Independent – Bucharest Fringe, Pledez pentru Tine(ri) – Piatra Neamț, Antagon Festival – Timișoara, iar între 3 și 7 noiembrie, Teatrul de Artă București participă la Festivalul Național de Teatru Independent 2015, cu 2 producții proprii care de regulă se joacă cu casa închisă.

În ultimii doi ani, Teatrul de Artă București a câștigat, cu două dintre spectacolele sale, Premiul pentru interpretare masculină la Undercloud 2014 – spectacolul Voyeur – și Premiul pentru cel mai bun actor în rol masculin, la Maratonul Teatrului Independent Bucharest Fringe 2015 – spectacolul Dureri fantomă.

Teatrul de Artă București a găzduit o parte din spectacolele Maratonului Teatrului Independent – Bucharest Fringe precum și Show-case „Best of Gala Hop”, gala tinerilor actori independenți, iar în luna noiembrie va găzdui 3 spectacole în cadrul Festivalului Național de Teatru Independent.

[codepeople-post-map]

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.