Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului.

 

În 4 februarie, Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului

 

Ziua de 4 Februarie marchează pe plan mondial lupta împotriva cancerului şi prevenţia acestei boli în ideea de a putea salva milioane de vieţi.

Această conferinţă îşi propune să ajute pacientul sau orice persoană sănătoasă, să fie un “Pacient informat şi responsabil”, pentru că doar aşa putem depista un cancer în faza incipientă, care să beneficieze de un tratament curativ.

Potrivit statisticilor, 2 din 10 români îşi pierd viaţa din cauza tumorilor maligne în timp ce incidenţa cancerului în populaţia noastră este de aproximativ 47.500 de cazuri noi pe an, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (“Cancer Country Profiles 2014”).

Cancerul este cea de-a doua cauză de mortalitate, potrivit Ministerului Sănătăţii, prin urmare reprezintă o problemă importantă de sănătate publică.

Ca şi un scurt exemplu dintr-un total de 254.000 de decese înregistrate în 2014 în România, cancerele au provocat 30.100 de decese în rândul bărbaţilor şi 20.200 de decese în rândul femeilor. De asemenea aproximativ 20% dintre cancerele mamare sunt depistate în stadiul II şi III, în timp ce 70% dintre cancerele pulmonare, respectiv 60% din cele renale sunt descoperite în stadiul IV.

Cu o populaţie mai bine informată şi mai responsabilă putem să reducem aceste statistici destul de îngrijorătoare.

Ce este de fapt cancerul?

Cancerul cunoscut sub denumirea științifică de tumoare malignă sau neoplasm malign, este un grup de boli ce implică dezvoltarea anormală a celulelor cu potențial de a invada sau de a se răspândi în alte părți ale corpului.  Nu toate tumorile sunt canceroase. Tumorile benigne nu se răspândesc la alte organe. Posibile semne și simptome includ, printre altele: un nodul nou apărut, sângerări anormale, tuse prelungită, pierdere în greutate fără explicație și modificări ale scaunelor.

În timp ce aceste simptome pot indica existența cancerului, acestea pot apărea și datorită altor probleme. Există peste 100 de tipuri diferite de cancer care afectează corpul uman.

Cancerul de sân: este prima cauză de mortalitate dintre toate formele de cancer, în rândul femeilor. Aproximativ 9000 de cazuri noi anual.

 

Din păcate statisticile demonstrează un lucru îngrijorător şi de care trebuie să avem grijă, faptul că 1 din 8 femei va dezvolta, pe parcursul vieţii, cancer de sân.

Cancerul de ovar: Este a 5-a cauză de deces prin neoplasm în rândul femeilor, din păcate mai puţin de 40% din cazuri sunt vindecabile. În România numărul acestor cazuri depăşeşte cifra de 4000,  putem spune că Angelina Jolie a atras atenţia asupra acestor cazuri de cancer de ovar deoarece          20-25%, sunt determinate de mutaţiile BRCA.

Cancerul pulmonar: Fumatul ţigărilor este cel mai mare factor de risc pentru cancerul pulmonar. Acesta este responsabil pentru 85-90% din toate cazurile. Persoanele care fumează prezintă un risc de a muri de cancer pulmonar de 15 ori mai mare faţă de persoanele care nu au fumat niciodată.

Fumul de ţigară conţine mai mult de 60 de substanţe toxice diferite, care pot duce la apariţia cancerului. Aceste substanţe sunt cunoscute ca fiind carcinogene (producătoare de cancer).

Dacă fumaţi mai mult de 25 de ţigări pe zi, prezentaţi riscul de a dezvolta cancer pulmonar de 25 de ori mai mare faţă de un nefumător.

În timp ce fumatul ţigărilor este cel mai mare factor de risc, folosirea altor produse din tutun pot, de asemenea, să crească riscul de dezvoltare a cancerului pulmonar şi a altor tipuri de cancer, precum cel esofagian sau bucal.

Fumatul pasiv

Chiar dacă nu fumaţi, expunerea frecventă a unui nefumător la fumul de ţigară (fumatul pasiv) poate creşte riscul de dezvoltare a cancerului pulmonar. De exemplu, cercetările au arătat că femeile nefumătoare care locuiesc cu un partener fumător prezintă 25% mai multe şanse de a dezvolta cancerul pulmonar comparativ cu o femeie nefumătoare care coabitează cu o persoană nefumătoare.

 

Cum prevenim?

Orice persoană trebuie să fie educată încă din şcoala să prevină problemele medicale atât cât se poate, dar mai ales să devină responsabile şi anume să se prezinte periodic la medic şi să facă anumite analize şi investigaţii medicale.

Din păcate la noi în ţara se cam “fuge” de vizita la medic. Este o mare greşeală, iar când într-un final se prezintă la medic, uneori poate fi prea târziu pentru acordarea tratamentului curabil.

Conform  Dr. Adriana Mihalas “Prevenţia se face cu forţa”, sincer consider că are dreptate, doar aşa devenim responsabili şi desigur prin educaţia micuţilor.

Prin urmare, ca să putem preveni apariţia cancerului, trebuie să ne prezentăm periodic la medic, să efectuăm controale şi desigur să ducem o viaţă sănătoasă şi echilibrată. O alimentaţie sănătoasă ne fereşte de multe boli nu doar de cancer, combinată cu o viaţă activă, mult sport sau măcar 30 de minute de sport zilnic. Să evităm alimentele prea sărate, zahărul, grăsimile şi prăjelile.

Vizita periodică la medic este esenţială şi face parte dintr-un comportament responsabil. Multe persoane afirmă că le-a fost frică să meargă la medic şi să-şi facă investigaţiile necesare. Este total greşit, un rezultat al consultaţiei şi al investigaţiilor care pune diagnosticul de cancer mai ales în stadiul incipient poate beneficia de tratament curabil.

 

Din păcate există o “fugă” de medic şi o teamă instalată precoce  faţă de “halatul alb”.

De asemenea, screening-ul este esenţial şi literă de lege în alte ţări. Se pune mare accent, pentru depistarea precoce a cancerului, oamenii sunt resposabili, fac vizite la medic şi desigur statul le asigură această posibilitate, faţă de România, unde screeningul este cam oportunist şi haotic.

 

Cum ne informăm?

Desigur că există o mulţime de informaţii pe Internet, dar mare atenţie pentru că trebuie să le filtrăm, deoarece nu tot ce circulă pe Internet este şi util.

Ne putem informa din “Ghidul pacientului oncologic”, sau din “Ghidul medicului oncolog”, să urmărim anumite site-uri de specialitate clar definite, să nu ne fie ruşine să întrebăm medicul de orice situaţie care ulterior poate să devină o problemă de sănătate, pentru că doar aşa ne putem informa corect.

Cele mai “sănătoase” informaţii le obţinem de la medic, doar el este în măsură să ofere toate explicaţiile necesare.

Cele mai întâlnite forme de cancer în cazul femeilor au fost: cancerul de sân, cancerul colorectal, cancerul de col uterin, cancerul gastric şi cancerul pulmonar,  pe când în rândul bărbaţilor cele mai întâlnite forme de cancer au fost înregistrate de: cancerul pulmonar,  cancerul de prostată, cancerul colorectal, cancerul gastric şi cancerul de ficat.

Prin urmare, cancerele reprezintă una din pincipalele cauze de mortalitate şi morbiditate, cu aproximativ 14 milioane de cazuri noi si 8,2 milioane de decese, doar 2012, cu aceste cifre putem estima că în 20 de ani  numarul de  cazuri de cancer ar putea creşte cu 70%.

Este obligatia noastră să ne menţinem cât putem de sănatoşi şi să facem o schimbare şi anume să devenim mai responsabili şi mai bine informaţi.

 

Antonia Onaca
Medic Rezident Medicina Sportivă. Absolventa a universitatii "UMF Carol Davila" , Medicina Generala. Realizator "Sanatatea pe minute". Practica in spitalele din Romania, Franta si Olanda.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.