Noaptea Muzeelor 2013

harta Noaptea Muzeelor 2013

Noaptea Muzeelor 2013Noaptea Muzeelor 2013: 18 mai. Comunitatea muzeala sarbatoreste Ziua Internationala a Muzeelor si cea de-a noua editie a Noptii Europene a Muzeelor, eveniment initiat de Ministerul Culturii si Comunicarii din Franta, patronat de Consiliul Europei, de UNESCO si de Consiliul International al Muzeelor (ICOM), la care participa anual aproximativ 3.000 de muzee din Europa.

Peste 100 de institutii culturale din Romania participa la Noaptea Muzeelor 2013, numar aflat in crestere de la an la an. Lista muzeelor si institutiilor participante este accesibila pe site-ul www.noapteamuzeelor.ro, cu detalii despre programele si evenimentele speciale pregatite pentru aceasta ocazie.

Reteaua Nationala a Muzeelor din Romania – partener oficial al evenimentului la nivel national, asigura promovarea ampla si coerenta a activitatilor organizate de muzeele din Romania si coordoneaza circuitele muzeale din Bucuresti, Baia Mare, Cluj-Napoca si Sibiu. Proiectul “Noaptea Muzeelor in 4 acte: Bucuresti, Baia Mare, Cluj-Napoca, Sibiu” este finantat cu sprijinul Administratiei Fondului Cultural National. Parteneri in proiect: Muzeul de Mineralogie din Baia Mare, Muzeul de Arta din Cluj-Napoca, Complexul National Muzeal ASTRA din Sibiu.

Anul acesta, in Bucuresti 32 de muzee si organizatii culturale isi deschid portile pana tarziu in noapte si invita publicul la expozitii, concerte, proiectii de filme, spectacole si activitati interactive, pentru experiente de neuitat.

UPDATE: Traseul autobuzelor pe linia speciala Noaptea Muzeelor 2013

Cu ocazia desfasurarii evenimentului Noaptea Muzeelor, Regia Autonoma de Transport Bucuresti va pune la dispozitia locuitorilor Capitalei o linie speciala de autobuze. Autovehiculele vor circula in noaptea de sambata spre duminica (14 spre 15 mai), intre orele 21:00 si 4:00.

Autobuzele RATB vor efectua opriri la urmatoarele obiective:

  • pe Calea 13 Septembrie (la Muzeul National de Arta Contemporana)
  • pe Str. Mircea Vulcanescu (la Muzeul Militar)
  • pe Bd. Dacia (la Muzeul Literaturii) (muzeul se afla la intersectia Bd Dacia/Str. Nicolae Iorga)
  • la Piata Romana (comun cu troleibuzele liniilor 79 si 86)
  • pe Calea Dorobantilor (in statia Piata Dorobantilor, comun cu autobuzele liniilor 131, 301, 330, 331, 335)
  • pe Sos. Kiseleff (inainte de intrarea in Piata Victoriei)
  • pe Calea Victoriei (inainte de intersectia cu Str. Gh. Manu) (pentru Muzeul National George Enescu)
  • in Piata Revolutiei (pentru Muzeul National de Arta al Romaniei)
  • dupa intersectia cu Bd. Regina Elisabeta (pentru Muzeul Municipiului)
  • dupa intersectia cu Str. Lipscani (pentru Muzeul National de Istorie)
  • la Piata Unirii (in statia Piata Unirii 1)
  • in Piata Eroii Revolutiei (in dreptul Cimitirului Bellu)
  • pe Str. 11 Iunie (in statia Parcul Carol I) (pentru Muzeul Tehnic National)

RATB Noaptea Muzeelor statii

 

Statiile RATB pe traseul “Noaptea Europeana a Muzeelor” 2013Traseul RATB - statie Dorobanti si Piata Victoriei

traseul RATB - statii Piata Romana, Universitate, Calea Victoriei si Mircea Vulcanescu

 

 

traseul RATB - statii Piata Unirii, Marasesti, Calea 13 Septembrie

Muzeul National al Satului Dimitrie Gusti organizeaza „Dupa-amiaza muzeului” cu muzica, proiectii de filme documentare si targ, Muzeul National al Literaturii Romane a pregatit „Maratonul de Poezie si Jazz”, iar la Muzeul National al Taranului Roman se vorbeste, se gateste, se canta si se aude aromaneste (din program: expozitie de fotografie veche, muzica, dansuri si bucate bine  gatite).

 

Muzeul National Cotroceni invita la vizitarea saloanelor oficiale ale palatului, la spectacol lectura „Micul print” si concert de muzica  clasica. La Muzeul National „George Enescu” se vor auzi concerte in noapte, sub genericul „Rapsodii de primavara. Perpetuum Muzical”, iar la Muzeul National Tehnic „Prof. Ing. Dimitrie Leonida” publicul paseste intr-o calatorie prin universul lego si al tehnicii, intr-o ingemanare de exceptie.

 

Muzeul Naţional de Artă Contemporană a pregatit patru expozitii cu acces gratuit pentru Noaptea Muzeelor 2013: Mircea Cantor: Q.E.D, Waste Landscape, Elise Morin & Clémence Eliard, The New Narratives: 7 Videos since 1990s in Seul si Lettrists, Isou & Co.

Muzeul National de Arta al Romaniei inaugureaza spatiile recent renovate din corpul central al muzeului: Sufrageria regala, Sala Tronului si Scara Voievozilor, care vor gazdui expozitia „Fragmente de memorie – Portrete regale. Palatul regal”. In intervalul orar 19.00-04.30 publicul este invitat sa viziteze expozitia Fragmente de memorie – Portrete regale. Palatul regal, care isi propune sa reconstituie momente din istoria familiei regale (in anexa Salii Tronului) si a palatului regal (in anexa Sufrageriei regale). Fotografii de epoca, planuri ale cladirii, piese de mobilier, portrete regale si obiecte disparate ajunse pana la noi sunt astazi expuse in calitatea lor de supravietuitori ai unor vremuri apuse si care asteapta inca sa-si reia locul in memoria afectiva a contemporaneitatii.

Noaptea muzeelor la MNAR – Program sambata, 18 mai:

11.00 – 19.00: vizitarea gratuita a expozitiilor temporare Marturii. Frescele Manastirii Argesului (parterul Galeriei Nationale) si Intre Est si Vest. Pictura rusa din patrimoniul MNAR, secolele XVI – XX (salile Kretzulescu);

19.00 – 04.30: vizitarea gratuita a corpului central al muzeului (Sufrageria regala, Sala Tronului, Scara Voievozilor) si a expozitiei Fragmente de memorie – Portrete regale. Palatul regal ;

Noaptea muzeelor la MNAR – Program duminica, 19 mai:

11.00 – 19.00: vizitarea expozitiilor temporare Marturii. Frescele Manastirii Argesului (parterul Galeriei Nationale) si Intre Est si Vest. Pictura rusa din patrimoniul MNAR, secolele XVI – XX (salile Kretzulescu) – acces pe baza de bilet;

 

La Muzeul National de Istorie a Romaniei se organizeaza ghidaje tematice la Tezaurul Istoric, Lapidarium si Copia Columnei lui Traian, concerte, spectacole si ateliere de creatie.

 

Muzeul Bellu celebreaza anul acesta, la Noaptea Muzeelor, “Centenarul Aeronauticii militare”, ocazie cu care vizitatorii vor avea ocazia, intre orele 10,00 – 22,00, sa participe la diferite ceremonialuri, reprezentantii sustinute de Regimentul 30 Garda “Mihai Viteazu”, recitaluri sustinute de Cvartetul Chromatic si proiectia unui film documentar cu tematica aviatie iar la final sa publicul va putea sa asiste la o lansare de lampioane.

 

Muzeul National de Istorie Naturala Grigore Antipa va asteapta cu o serie de evenimente special pregatite pentru Noaptea Muzeelor 2013 (se poate vizita si expunerea permanenta si expozitia „The Human Body” – dupa plata unei taxe). Programul Muzeului va incepe la orele 18.00 si se va termina Duminica, 19 Mai, la orele 03,00.

18.00 – 03.00: Vizitarea gratuita a expunerii permanente (demisol si parter) ;

18.00 – 03.00 : Expozitia temporara „The Human Body” . Biletele vor putea fi achizitionate exclusiv de la casa de bilete a ”Muzeului Antipa”, la pretul de 20 Ron, pentru toate categoriile de cumparatori (adulti, pensionari, studenti, copii). Pretul unic este valabil numai pentru aceasta noapte speciala! Pe 18 mai sunt valabile doar biletele de 20 Ron, cele cu acces prioritar nefiind valabile.

18.00 – 19.00:„Identificarea speciilor de insecte necrofage utilizate in investigatiile criminalistice”, conferentiar Lavinia Iancu (grup tinta : tinerii, adultii)

20.30 – 21.30: „Povesti despre pesti” – prezentare, in limba engleza, avand ca subiect fauna ihtiologica si simbolistica pestelui la romani, estonieni si italieni. Cu participarea Anei-Maria Diaconescu (Romania), a Mirianei Squillaci (Italia) si a Eliisei Selisaar (Estonia) (grup tinta: tinerii, adultii)

22.00 – 24.00: Colectare entomologica a insectelor nocturne cu ajutorul surselor luminoase speciale. (Coordonator: dr. Mihai Stanescu) (grup tinta : 5 -14 ani)

22.00 – 24.00: Interceptarea liliecilor (Chiroptera) din gradina Muzeului „Antipa” cu ajutorul detectorului de ultrasunete (Coordonator : Ana-Maria Diaconescu). (grup tinta : 7-18 ani)

22.00 – Premiera filmului ”Africa” (episodul I), coproductie BBC Natural History si Discovery Channel. Documentarul, structurat in 5 episoade, prezinta viata salbatica a Africii si a fost realizat de catre celebrul David Attenborough. Rezervarea locurilor se face la 0729.074.127 sau pe e-mail : florentinap@antipa.ro (Accesul este gratuit, iar evenimentul va avea loc in Sala Multimedia, Intrarea Personalului). Continuarea serialului (4 episoade) poate fi urmarita pe canalul Digi Animal World, din reteaua Digi TV. Canalul difuzeaza in premiera in Romania serialul ”Africa”, cea mai importanta productie de pana acum a BBC Natural History.

22.00 – 24.00 : Observarea corpurilor ceresti cu telescopul.

23.00 – 03.00 : „Biodiversitatea Terrei” (selectie de prelegeri celebre postata pe infotouch-uri dotate cu casti) – Sala Multimedia. (grup tinta : tinerii si adultii).

Alte institutii din Bucuresti deschise in noapte sunt: Universitatea Spiru Haret, World Press Photo Romania (in Piata Universitatii), Arhivele Nationale ale Romaniei, Fundatia Löwendal, Centrul Cultural Art Society si Biblioteca Centrala Universitara “Carol I”.

Harta muzeelor si organizatiilor culturale din Bucuresti care participa la Noaptea Muzeelor 2013:

harta Noaptea Muzeelor 2013

De Noaptea Muzeelor incurajam utilizarea bicicletelor pentru a parcurge mai usor distantele intre muzeele din Bucuresti: si anul acesta vizitatorii au la dispozitie 100 de biciclete, prin cel mai important program national de bike-sharing, I’Velo, puse la dispozitie de Green Revolution si Raiffeisen Bank. Vizitatorii care doresc sa foloseasca bicicletele I’Velo pentru deplasarea intre muzeele deschise sunt rugati sa trimita un e-mail la adresa office@greenrevolution.ro (cu nume&prenume, CNP si numar de telefon) pana in ziua de joi, 16 mai, ora 18.00. Bicicletele se vor prelua de la si preda la Sediul Green Revolution (I’Velo): Strada Olteni, nr. 3, sector 3, Bucuresti. Preluarea se face in ziua de vineri, 17 mai, intre orele 16.00-20.00, iar predarea in ziua de luni, 20 mai, intre orele 10.00-18.00.

Aplicatia pentru smartphone conceputa special pentru aceasta Noapte a Muzeelor se poate descarca de pe AppStore si Google Play incepand din ziua de vineri, 17 mai.

La Noaptea Muzeelor 2013 Bucuresti participa:

 

Muzee:
Muzeul de Artă „Vasile Grigore” – pictor şi colecţionar
Muzeul de Artă Veche Apuseană „Dumitru Furnică Minovici”
Muzeul Bellu
Muzeul Căilor Ferate Române (NOU)
Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I”
Muzeul Municipiului Bucureşti: sediul central, Muzeul „Theodor Aman” (NOU), Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, Palatul Voievodal Curtea Veche
Muzeul Naţional de Artă Contemporană
Muzeul Naţional de Artă al României
Muzeul Naţional al Aviaţiei Române
Muzeul Naţional Cotroceni
Muzeul Naţional de Geologie
Muzeul Naţional „George Enescu” (București, Sinaia, Tescani)
Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi
Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”
Muzeul Naţional de Istorie a României
Muzeul Naţional al Literaturii Române
Muzeul Naţional al Pompierilor – Foişorul de Foc
Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”
Muzeul Naţional Tehnic „Prof. Ing. Dimitrie Leonida”
Muzeul Naţional al Ţăranului Român

Organizații culturale participante la Noaptea Muzeelor:
Arhivele Naţionale ale României
Biblioteca Centrală Universitară „CAROL I
Centrul Cultural ArtSociety
Ferma Animalelor (NOU)
Fundaţia Löwendal
Galeria Galateca (NOU)
Romanian Design Week Preview – Palatul Ştirbei (NOU)
Universitatea „Spiru Haret”
World Press Photo România – Piaţa Universităţii

Noaptea Muzeelor: 201220132014

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.