Descoperă Parlamentul European

Sigla Parlamentului European

Sigla Parlamentului EuropeanÎn primii ani ai integrării europene, era doar un organ consultativ; acum, Parlamentul European are putere legislativă în aproape toate domeniile juridice UE. Este unica instituție europeană aleasă în mod direct, care lucrează în 24 de limbi și reflectă diversitatea politică a Europei și alegerile politice ale cetățenilor.

Cei 751 de deputaţi reprezintă cele 500 de milioane de cetăţeni ai UE. Deputaţii sunt aleşi din cinci în cinci ani de către alegătorii din cele 28 de state membre.

Doriţi să aflaţi cum este organizat Parlamentul (tur virtual) ? Odată ce sunt aleşi, deputaţii se organizează în funţie de propriile afinităşi politice. Ei formează grupuri politice, pentru a-şi apăra mai bine poziţiile. În prezent, îşi desfăşoară activitatea şapte grupuri.

Cea mai mare parte a activităţii de profunzime se desfăşoară în cadrul comisiilor specializate; acestea elaborează rapoarte, care, ulterior, sunt supuse la vot în plen.

Regulamentul de procedură al Parlamentului oferă un cadru detaliat de desfăşurare a activităţii Parlamentului. Deoarece reprezintă toţi cetăţenii europeni, multilingvismul adunării a devenit una dintre cele mai importante caracteristici ale acesteia. Documentele parlamentare sunt publicate în toate limbile oficiale ale UE, iar fiecare deputat în Parlamentul European are dreptul de a lua cuvântul în limba oficială pe care o preferă.

Prezentare PDF: PARLAMENTUL EUROPEAN: VOCEA CETĂŢENILOR ÎN UE

 Opt lucruri pe care trebuie să le știți despre Parlamentul European:

  1. Parlamentul European este co-legislator: decide, alături de guvernele UE, asupra propunerilor de lege europene
  2. Consultă regulat parlamentele naționale ale statelor membre
  3. Registrul de transparență pentru grupurile de interese, promovat de Parlamentul European de multă vreme, ajută la informarea publicului în legătură cu cine încearcă să influențeze procesul de decizie
  4. Parlamentul European decide alături de guvernele UE asupra bugetului Uniunii și exercită control democratic asupra felului în care sunt cheltuiți banii
  5. Din cinci în cinci ani, deputații europeni sunt aleși direct de către cetățenii UE, conform legilor electorale din fiecare țară
  6. Deputații europeni sunt grupați în aulă în funcție de orientarea politică, nu după naționalitate
  7. Parlamentul European susține constant și oficial democrația și drepturile omului în lume, de exemplu acordând Premiul Saharov pentru libertatea de gândire și prin misiunile de observare a alegerilor
  8. Parlamentul lucrează în 24 de limbi, pentru ca cetățenii să poată urmări mai ușor activitatea sa și deciziile luate de reprezentanții lor.

Tur virtual al Parlamentului European.

Participarea parlamentarilor la sedințe: http://www.votewatch.eu/en/term8-member-states-attendance.html

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.